Historie


3xNielsen

3XN blev grundlagt som Nielsen, Nielsen og Nielsen i Århus i 1986 af arkitekterne Kim Herforth Nielsen, Lars Frank Nielsen (partner indtil 2002) og Hans Peter Svendler Nielsen (partner indtil 1992). Tegnestuen blev hurtigt kendt for to ting: Arkitektur med fokus på det humane og sociale, og projekter med en gennemarbejdet detaljering og et højt håndværksmæssigt kvalitetsniveau.

Internationalt gennembrud

Gennembruddet kom med Retsbygningen i Holstebro (1992), der blev fulgt af en række vinderprojekter som Arkitekternes Hus i København (1994), Glasmuseet i Ebeltoft (1995), Oceanarium i Hirtshals (1996), Den danske ambassade i Berlin (1996) og Musikhuset i Amsterdam (1997). De to sidstnævnte bragte for alvor tegnestuen ind på den internationale arkitekturscene.

Arkitektur og adfærd

3XN’s fokus på åbne planløsninger med sociale arbejds- og opholdsmiljøer kom til udtryk i det banebrydende Ørestad Gymnasium (2007), der sammen en række innovative firmadomiciler som FIH, Deloitte, Saxo Bank, Horten og KPMG kom til at udgøre et nyt afsæt for tegnestuen. Med disse byggerier viste 3XN, at gennem nytænkning af form og koncept, kan arkitektur bidrage væsentligt til bedre lærings- og arbejdsmiljøer. Den form- og konceptmæssige nytænkning blev fortsat i kulturbyggerier som Museum of Liverpool (2011), Kulturhuset Plassen i Molde (2012) og det nye Danmarks Akvarium, Den Blå Planet (2012).

GXN – G for grøn

I 2007 etablerede 3XN innovationsenheden GXN, der i 2012 blev et selvstændigt datterselskab. GXN arbejder med grøn innovation i arkitekturen og er med til at sikre, at tegnestuen er førende inden for byggeriets udvikling og med til at sætte dagsordnen for fremtidens arkitektur.

3XN i dag

Ledelsen består i dag, udover grundlægger Kim Herforth Nielsen, af adm. direktør Jeanette Hansen, konkurrencechef Jan Ammundsen samt direktør for GXN, Kasper Guldager Jensen. 

info text

X > <